Calmit_Argar_Logo

Általános
információ

Talajmeszezés

Mi a mész?

A mész kifejezésen általában természetes mészkövet vagy dolomitmészkövet értünk. Mindkét kőzet egész hegyláncot alkot, például az Alpok vagy a Dolomitok egyes részeit. A mészkő és a dolomitmész kalcium-karbonát CaCO3 (mészkőnél) és kalcium-magnézium-karbonát CaMg(CO3)2 (dolomitmészkőnél) ásványi anyagokból áll. Ezek az ásványok a tengerben csapódtak ki, vagy a tengeri élőlények alkották őket, mint a korallok az ősidőkben. A több millió éves hegyképződés miatt ezeket az ásványokat manapság kőbányákban kemény kövekként bányászhatjuk, lisztté őrölhetjük vagy égetett mésszé égethetjük így használva műtrágyaként és talajjavítóként.

Egyes ipari folyamatokban kalcium-karbonát vagy más kalciumban gazdag melléktermékek keletkeznek. Ezen melléktermékek egy része mésztrágyaként használható és mésznek is nevezik.

Az ipari folyamatok melléktermékei általában nagyon olcsók, de nem mindig felelnek meg a talaj igényeinek. Tehát mielőtt ipari mész mellékterméket használna, győződjön meg arról, hogy az segít javítani a talaj termékenységét. Kérdezze szakértőinket!

Néha egy terméket mésznek neveznek, de valójában nem mész. Például a kalcium-szilikátokat (CaSi) gyakran mészként árulják, de ezek nem meszek, nem képesek semlegesíteni a savakat.

A gipszet (kalcium-szulfátot) is gyakran mészként árulják, de nem képes semlegesíteni a savakat. Bár a gipsz jó talajjavító és műtrágya lehet. Általában sok különböző „mésznek” nevezett termék van a piacon. Némelyik nagyon olcsó és van, amit nagyon magas áron kínálnak. 

A gazdálkodók számára nagyon fontos, hogy olyan minőséget használjanak, amely kielégíti talajaik igényeit és a legjobb költség-megtérülésel jár. Végül az olcsó mész alkalmazása is többe kerül, mint a megfelelő típusú és minőségű mész használata.

Mészkőlisztek:

A mészkőlisztek természetes, finomra őrölt mészkő- vagy dolomitkőlisztek.

Általános célokra, mint a pH-érték növelése vagy fenntartó meszezés, stb. teljesen megfelel, ha mészkő- vagy dolomitkőlisztet használnak.

Sokkal fontosabb magának a lisztnek a minősége. A minőségi jellemzők, mint a finomság, az eloszlás stb. kulcsfontosságú tényezők a lisztek hatásában.

Tapasztalataink szerint a mészkőlisztek minősége nagyon eltérő lehet a különböző szállítók között. Ügyeljen arra, hogy a célnak megfelelő minőséget vásároljon.

A mészkőlisztek előállítási folyamata:

1. Természetes mészkő, vagy dolomitkő külszíni bányászata 

2. A mészkő törése és őrlése

3. Nedvesítve kiszórható univerzális, röpítőtárcsás trágyaszóróval. Nedvesítés nélkül mészszóróval juttatható ki

1. Nedvesített mészkőliszt:

Szállítás:
A nedvesített mészkőlisztek finom por alakú kőlisztek, amelyeket maximum 10% víztartalomig nedvesítenek meg, hogy elkerüljék a túlzott porképződést a szórás közben. A megnedvesített mésztermékek közvetlenül a szántóföldön tárolhatók és mészszóróval (csigás/röpítőtárcsás) vagy trágyaszóróval (röpítőtányéros) jó eloszlásban teríthetők.

Tárolás:
A megnedvesített mésztermékeket billenőplatós kocsival szállítjuk közvetlenül a tábla szélére, vagy telephelyére. Szabadtéren a szántóföldön több hétig/hónapig is eltarthatók. A tároláshoz nem szabad mélyedésben elhelyezni, különben a víz összegyűlik a mészkőliszt alatt. Az esővíznek el kell folynia. Esők után, a takarás nélküli halom felszínén kialakuló kéreg homlokrakodóval könnyen feltörhető, és nem jelent gondot a kiszórásnál. Ha több hetes vagy hónapos tárolási időt tervezünk, a terméket le kell takarni, vagy száraz helyen kell tárolni.

Kiszórás:
A megnedvesített mésztermékeket a nedves mésznek szánt mészszóróba (röpítőtányéros) vagy trágyaszóróba (röpítőtányéros) rakodják fel pl. homlokrakodóval. Ezt követően kijuttatható a szántóföldre. A szórási szélesség általában 12-15 m a használt szórótól függően.

2. Száraz mészkőliszt:

Szállítás:
A száraz mészkőlisztet silókocsiban szállítjuk ki a felhasználónak. A tároláshoz tárolósilóba, kijuttatáshoz pedig közvetlenül a speciális mészszóróba tölthető.

Tárolás:
A száraz mészkőliszt tárolása silóban történik. Vízzel való érintkezése nélkül a száraz mészkőliszt több évig tárolható. Lehetőség van arra is, hogy a száraz mészkőlisztet közvetlenül a speciális mészszóróba töltse – anélkül, hogy közben silóban tárolná be. A szórási szélesség általában 6-15 m (mészszórótól függően)

Kiszórás:

A száraz mészkőlisztet csak speciális, száraz mészhez készült csigás mészszóróval lehet kiszórni. Egyes vállalkozók rendelkeznek ilyen mészszórókkal, és a szórást szolgáltatásként kínálják, vagy bérelnek ilyen mészszórókat.

Mind a nedves, mind a száraz mészkőliszt homogén eloszlást biztosít a táblán, nagyon jó talaj-mész érintkezést biztosít, jó és gyors hatással van a talaj termőképességére. Feltéve, hogy a minőség megfelelő.

3. Granulált mészkőliszt

A száraz mészkőliszt vízzel és granulálószerrel 2-8 mm-es granulátummá alakítható. A granulátumot ezután normál műtrágyaszóróval lehet kiszórni. A mészterítésnek ennek a formájának van néhány nagy hátránya.

Tapasztalataink szerint granulálószer használatával nagyon kemény granulátumok keletkezhetnek, ami a granulátumok nagyon lassú bomlásához vezet. Granulálószer használata nélkül a granulátumok túl lágyak, és a szórás minősége rossz lehet. Ahhoz, hogy a mészkőliszt kifejthesse áldásos tevékenységét, a lehető legnagyobb felületen kell érintkeznie a talajrészecskékkel. Granulált formájában, kemény granulátumként a mészkőliszt hatásossága akadályokba ütközhet.

A granulátumként kijuttatott mészkőliszt nagyon inhomogén eloszlásához vezethet a szántóföldön a nem granulált nedves vagy száraz mészkőlisztekhez képest.

Vagyis csak ott indul meg a mészkőliszt hatása, ahol a granulátumok hevernek. Így az eredmény nagyon gyenge mész-talaj érintkezés lehet, és korlátozott lehet a hatása, különösen a szórást követő első években. A granulátum magas ára miatt a gazdálkodók általában csak 200-500 kg/ha mennyiséget használnak fel. 45-50% CaO semlegesítési érték mellett kevés a hektáronként felhasznált CaO semlegesítő  mennyisége (90-250 kg/ha CaO).

Előbbieket figyelembe véve, látható, hogy az inhomogén módon kijuttatott és granulált formájú mészkőliszt általában nem a legjobb meszezési forma.

Használható gyepen, ahol nem lehet mészszórót használni, például a nagyon meredek domboldalakon. Meredek szántóföldeken célszerűbb vízben oldódó, szemcsés égetett meszet használni, amelyet a szokásos műtrágyaszóróval kiszórhatunk.

Égetett mész:

Az égetett mész természetes kalcitos mészkő, amelyet 1000°C fölé hevítenek. Ebben a folyamatban a mészkő elveszti súlyának felét, tiszta kalciumoxiddá (CaO) alakul át, és vízoldhatóvá válik.

Az égetett mésztermékeket a talaj pH-jának gyors emelésére vagy a talajszerkezet javítására használják közepes vagy kötött talajokon.

A jó eredmények eléréséhez jó minőségű kalcitos égetett mésztermékeket kell használni. Például az olcsó, magnéziumban gazdag égetett mésztermékek ellensúlyozzák a talajszerkezet javítását.

Égetett mészkő gyártási folyamata:

1. Természetes mészkő külszíni bányászata 

2. Mészkő égetése kb. 1000°C-on

3.  Égetett mészkő törés, osztályozás után

Tárolás:

Az égett mész nagyon intenzíven reagál vízzel. Ez az oka annak gyors és nagyon jó hatásának. Ha az égett mész vízzel érintkezik a tárolótérben, azonnal nagyon felhevül (>200°C), és háromszoros térfogatú lesz.

Nagyon fontos, hogy minden égetett mészterméket száraz helyen tároljunk!

Az égetett mésztermék a levegő nedvességével való reakciója miatt az égetett mésztermékek idővel porosodhatnak. Ezért az égetett mésztermékeket legfeljebb 2-3 hónapig javasolt tárolni.

Kiszórás:
Az égetett mésztermékünk, az AGROCAL 95 (3-8 mm), hagyományos röpítőtárcsás műtrágyaszóróval kiszórható. A szórási szélesség akár 24 m is lehet. Kerülni kell a heves esőzést a már kijuttatott, de be nem bedolgozott égetett mésztermék esetén. Az égetett mészterméket javasolt a talaj felső 1-10 cm-be azonnal, vagy a kiszórás után néhány napon belül bedolgozni. A vetés közvetlenül a szórás vagy az égetett mésztermék bedolgozása után kezdődhet.

Az égetett mésztermék nem károsítja a csíranövényeket.

Annak eldöntéséhez, hogy melyik termék a legjobb a talaj, a talaj termőképessége és a növények számára, erősen ajánlott egy átfogó talajvizsgálat és  konzultáció.

Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot! Segítünk kiválasztani az Ön talajának megfelelő terméket.