Calmit_Argar_Logo

Takarónövények

Mérsékelt szinten tartják a talaj hőmérsékletét

Pfad 1191@2x

Talajok takarása növeli a hasznot

A takarónövényeknek fontos szerepük van a talaj egészségének megőrzésében. Fedve tartják a talajt a két főnövény közötti időszakokban és megakadályozzák a talajt a szél- és vízeróziótól. A szukcessziós folyamatban (a növénytársulások időbeli egymás után következése) e hatások mellett a takarónövény fajok sokfélesége segít megakadályozni a gyomok csírázását, és csökkenti a gyomfajok számát, hogy teret hódítsanak a főnövénytől.

A növények különféle anyagokból álló gyökérváladékokat állítnak elő és bocsájtanak ki (a fotoszintézis által például a cukrok és az aminosavkomplexek 40-50%-át a növényi gyökerek által átadják a talajmikrobáknak és gombáknak, hogy szimbiotikus kapcsolatokat alakítsanak ki).

 

 

A takarónövények megóvják a talajt a zord környezeti tényezőktől. Amikor még élnek, nedves környezetet teremtenek folyamatos evapotranspirációval, vagyis együttesen párologtatnak a talajjal. Miután a növények elpusztulnak, talajtakarót hoznak létre a felszínen, amely megakadályozza a felső talajréteg erózióját, a szárazságot és mérsékelt talajhőmérsékletet biztosítanak. A visszamaradó növényi gyökerek biológiailag porózusabb aggregátumokat hoznak létre, amelyek elősegítik a víz beszivárgását. A hátrahagyott gyökércsatornákat a következő főnövények felhasználhatják a gyorsabb és könnyebb gyökérfejlődés érdekében.

Javasoljuk, hogy a jó mezőgazdasági gyakorlat részeként a lehető legtöbb takarónövényt használjon, hogy növelje a táblák diverzitását, ami hosszú távon növeli a szervesanyag tartalmat, a víztartó képességet, a beszivárgási arányt és megakadályozza az eróziót. A jó hatás érdekében az ugaridőszakot a lehető legrövidebbre kell rövidíteni, hogy a talajbiológia és a növényi gyökerek végezzék a dolgukat.