Calmit_Argar_Logo

Mész Minőség

Meszezés

A legjobb talajvizsgálatok és a legpontosabb számítások mit sem érnek a legmagasabb minőségi követelményekkel gyártott legjobb meszező termékek használata nélkül.

Ha meszezőtermék vásárlását fontolgatja és nem biztos benne, hogy melyik termék felel meg a talaja igényeihez, bátran forduljon hozzánk. Ingyen elvégezzük a kérdéses termék elemzését, segítjük a helyes termékválasztásban.

Meszező termékek minőségi jellemzői:

1. Finomság:

Mészkőliszt termékek 

A mészkőliszt termék szemcséinek intenzív érintkezésbe kell kerülniük a talajrészecskékkel és a talajsavakkal ahhoz, hogy feloldódjanak és felszabaduljanak tápanyagaiból a kalcium és/vagy a magnézium. A 0,3 mm-nél nagyobb szemcseméretű durva mészkő kavicsnak túl kicsi a felülete ahhoz, hogy reagáljon a savakkal, és így csak hosszabb idő alatt oldódik fel, évszázadokig tart, mire kifejti hatását. Ezért csak a finom mészkőlisztek befolyásolják pozitívan a talaj termőképességét. Minden kiváló minőségű mészkőliszt termékünk (AGROCAL MILL 53) 0,3 mm-nél jóval finomabb és nagyon rövid időn belül reaktív!

Amint az alábbi ábrán látható, a 100%-kal kisebb 0,3 mm-es finom mészkőliszt reaktív felülete ötször nagyobb, mint 1-0,3 mm-es „mészkőliszt”, és 130-szor nagyobb, mint a szemcsés „mészkőliszt”-é, aminek a szemcse mérete 1 mm. Ezért nagyon fontos a finomra őrölt mészkőliszt használata!

A finom mészkőliszt igen nagy felülete (kisebb mint 0,3 mm) gyors reakciót vált ki a talaj savakkal, és 30 napon belül gyorsan feloldódik (lásd az alábbi ábrát).

Ennek eredményeként a talaj pH-ja finom mészkőliszttel körülbelül 30 napon belül megemelkedik, és megfelelő mennyiségű felhasználás mellett nagyon gyorsan eléri az optimális 6,5 pH-értéket (KCl). A durva mészkő „por” hónapokig vagy évekig tart a talaj pH-értékének növeléséhez (lásd az alábbi ábrát).

2. CaO Semlegesítési Érték:

A talaj pH-értékének növelése érdekében a talaj savait semlegesíteni kell. A meszezőtermék azon képességének mérésére, hogy mennyi savat képes semlegesíteni egy kg termékre vonatkozóan, a CaO semlegesítési értéket (CaO) használjuk.

Minél nagyobb a meszezőtermék CaO semlegesítési értéke, annál több savat tud semlegesíteni egy kg termék és annál kevesebb meszező termékre van szükség hektáronként.

Például 1 kg AGROCAL 95 (3-8 mm frakcióval, 95% CaO) kétszer annyi savat semlegesít, mint a mészkőliszt vagy mészkőliszt granulátum (45 – 50% CaO). Fordított esetben fele annyi mennyiségű AGROCAL 95 szükséges, mint mészkő liszt vagy mészkő liszt granulátum hasonló mennyiségű sav közömbösítéséhez.

Hogyan történik a savak semlegesítési reakciója a talajban? És mi a kapcsolat a CaO-semlegesítési érték és a talajban lévő savak semlegesítése között?

Tekintse meg rövid animációnkat a magyarázatért:

Az égetett mészkőtermékeknél, mint az AGROCAL 95 égetett mész (3-8 mm), a CaO-semlegesítési érték 95% CaO, mivel az égetett mészkőtermék valódi kalcium-oxid (CaO). Az égési folyamat során szinte az összes mészkő (CaCO3) tiszta kalcium-oxiddá (CaO) alakul. Az el nem égett mészkő önmagában nem tartalmaz valós CaO-tartalmat, 95% CaCO3 + 5% egyéb ásványi anyagok, de a CaO-semlegesítési érték 0,56-os tényezővel számolható.

1 kg égetett mészkő (95% CaO) = 95% CaO-semlegesítési érték

1 kg mészkőliszt vagy mészkőliszt granulátum (80-90% CaCO3-tartalom): 0,95 kg CaCO3 x 0,56 = 45-53% CaO-semlegesítési érték (számított)

Fontos tudni azt, hogy a mészkőliszt számított CaO-semlegesítési értéke csak akkor lesz hatásos, ha a mészkőliszt reakcióba lép a talaj savakkal és teljesen feloldódik. Jó finomság (100% <0,3 mm) és egyenletes eloszlás mellett ez hetekbe, esetleg hónapokba telhet. Durva mészkőliszt és/vagy egyenetlen eloszlás (mint például mészkőliszt granulátum) esetén ez évekig vagy évszázadokig tarthat!

Az égetett mészkő termékekre mindez nem érvényes, mert az égetett mészkő termékek azonnal vízoldhatóak. Csak érintkezniük kell a talajvíztartalmával a beépülés miatt (a felső 0-10 cm-be), és perceken, napokon belül reagálnak. Az elégetett mészkőtermékek teljes CaO-semlegesítési értéke azonnal életbe lép.

Ha Ön 500 kg CaO/ha/év értékkel számolta ki a szükséges éves fenntartó meszezési mennyiséget (fenntartó meszezési kalkulátorunkkal) – és most szeretné tudni, hogy egy adott mészkészítményből mekkora mennyiséget kell kiszórnia.

A számítást a következő képlettel végezheti el:

Szükséges CaO mennyiség / (a kívánt mésztermék CaO-tartalma %-ban / 100), vagy használhatja CaO-kalkulátorunkat

3. Eloszlás - Talaj-Mész-Kapcsolat:

A talajban lévő savak semlegesítéséhez intenzív érintkezés szükséges a mész szemcséi és a talajszemcsék között. A mészkőliszteknél nagyon fontos a finomság, de a táblán való egyenletes eloszlás is nagyon fontos. Minél több mészszemcse kerül érintkezésbe a talajszemcsékkel, annál jobb a hatás. Nagy különbség van az őrölt mészkőlisztből készült termékek (nem vízoldható) és az égetett mészkő (vízoldható) között.

Mészkőlisztek:

A nedvesített vagy száraz mészkőliszt, amely mész- vagy trágyaszóróval könnyen egyenletesen eloszlatható a táblán, intenzíven érintkezik a talajszemcsékkel és gyorsan jó hatást fejt ki.

Mészkőliszt granulátum:

A granulált mészkőliszt esetében csak kevésbé érintkezik a mész a talajjal a granulálás miatt. Az alábbi képen mészgranulátum látható a kijuttatása után néhány hét elteltével, fel nem oldva, és szinte nem is érintkezik a talajrészecskékkel, így a mészszemcsék és a savak sem érintkeznek egymással. A mészgranulátum feloldódása hónapokig, évekig is eltarthat, és több sor művelési van szükség ahhoz, hogy a talajban némileg feloldódjanak. Ezért nem javasoljuk granulált mészkőliszt használatát.

Égetett mészkő:

Az őrölt mészkőliszttel szemben az égetett mészkőterméknek csak vízre van szüksége az oldódáshoz. Vízben oldódnak, nincs szükségük intenzív érintkezésre a talajrészecskékkel és a talajsavakkal ahhoz, hogy feloldódjanak. Ezért nem jelent problémát például, ha az égetett mészkő granulátumok, mint az AGROCAL 95 (3-8 mm), egyenetlenül oszlanak el a területen. A talaj felső 1-10 cm-be való bedolgozás után az égetett mész talajvízzel érintkezve nagyon gyorsan feloldódik, kalcium- és hidroxidionokat bocsát ki a talajoldatba és órákon/napokon belül azonnal megindul a savak semlegesítése. A talaj szerkezetének javítása is azonnal megkezdődik.