Calmit_Argar_Logo

Talaj pH érték

Termékeny talajok

Tartsa szemmel a talaj pH-ját és nyeresége növekedni fog!

A talaj pH-értéke az egyik legfontosabb talajtulajdonság. A talaj pH-ja befolyásolja a növények tápanyag elérhetőségét, a talajéletet, a talaj szerkezetét, a víztartó képességet, a humusztartalmat és még sok mást. 

A talaj pH-értéke közvetlenül befolyásolja a talaj termőképességét, hozamát és nyereségét!

Mi a legjobb talaj pH érték?

Ami a tápanyag elérhetőségét illeti, a tökéletes pH (CaCl) 6,5 és 7,0 között van. Itt tudhat meg többet a talaj pH-értékéről és a tápanyagok elérhetőségéről.

A talajélet szempontjából a legjobb talaj pH (H2O) 7,0 és 7,5 között van. Itt talál további információkat a talaj pH-értékéről és a talajélettartamról.

Hogyan javíthatom a talaj pH értékét?

Túl alacsony pH

Ha a talaj pH-értéke túl alacsony, akkor meszezni kell a talajt. A mész semlegesíti a talajban lévő savakat, és optimális szintre emeli a talaj pH-értékét.

Kérjük, látogassa meg meszezési rovatunkat, hogy megtudja, melyik mésztermék a legjobb az Ön talajához. De fordulhat szakértőinkhez is, hogy megfelelő meszezési javaslatokat kapjon.

Túl magas pH

Ha a talaj pH-ja túl magas, meg kell találnia az okát. Vegyen talajmintát és végezzen megfelelő talajvizsgálatot.

A túl magas talaj pH-értéknek több oka is lehet. Lehet szikes vagy karbonátos a talaj. Ennek oka lehet a nagyon magas humusztartalom is. Nagyon gyakran a túl magas magnéziumtartalom az oka a magas talaj pH-nak.

Amint tisztázásra kerül, hogy mi áll a magas talaj pH-szint hátterében, szakértőink segíthetnek a talaj pH-értékének megfelelő szintre állításában.

Pfad 1191@2x

Mi méri a talaj pH értékét?

A talaj pH-ja a talajban lévő savak (H+) számát méri. Minél alacsonyabb a talaj pH-ja, annál több sav (H+) van a talajban.

Ne feledje: A pH-érték logaritmikus szám (az alap 10). Ez azt jelenti, hogy a 6-os pH-jú talajban tízszer több sav van, mint a 7-es pH-jú talajban. Az 5-ös pH pedig százszor több savat jelent, mint a pH-7 (a 4-es pH ezerszer több, mint a pH-7).

Ezért nagy a különbség, ha a talaj pH-ja (CaCl) 6,0 vagy 6,5!

Miért vannak különböző típusú talaj pH értékek?

Ha általában a talaj pH-értékéről beszélünk, akkor legtöbbször a CaCl (kalcium-kloriddal) mért talaj pH-ra gondolunk. Ezt a fajta talaj pH-mérést a legtöbb szabványos talajvizsgálat alkalmazza. De nem minden talajelemzés használ pH-t (CaCl), ezért mindig ügyeljen arra, hogy azonos mérési típusú talaj pH-értékről beszéljen, hogy elkerülje a félreértelmezéseket és a téves ajánlásokat.

Ha nem biztos a talaj pH-értékében – kérdezze meg szakembereinket és foglaljon ingyenes időpontot.

A talaj pH-ját általában CaCl (kalcium-klorid) vagy KCl (kálium-klorid) oldattal mérik. Mindkettő használható, és ugyanolyan, összehasonlítható eredményeket produkál. Ez azt jelenti, hogy pH(CaCl) = pH(KCl).

Más talajvizsgálatok desztillált vizet használnak a talaj pH-értékének mérésére. Ez a pH-érték különbözik a pH-tól (CaCl) vagy pH-tól (KCl), és nem hasonlítható össze ezekkel. Ez azt jelenti, hogy pH(CaCl) = pH(KCl) ≠ pH(H2O).

Van még néhány pH-érték, amelyet különböző talajvizsgálatoknál mérnek. Például pH(Ac) vagy pH(NaF). Mindegyiknek különböző jelentése van a talaj termékenységére vonatkozóan, és helyesen kell értelmezni ahhoz, hogy jó ajánlásokat kapjunk.

Helyes ajánlásokat és magyarázatokat adunk az Ön talajának pH-értékéhez, bármilyen típusú talaj pH-ja is van. 

Meg tudom mérni a talaj pH-ját közvetlenül a táblán vagy talajelemzésre van szükségem?

Igen és nem. Igen, mivel szakértőink rendelkeznek azokkal a berendezésekkel, amelyekkel gyors és pontos talaj pH-méréseket végezhetnek közvetlenül az Ön területén. A pH (CaCl) és a pH (H2O) egyaránt mérhetők laboratóriumi talajvizsgálat nélkül. Nyugodtan forduljon szakembereinkhez pH-mérésekkel az Ön területén.

Ne használjon úszómedence pH-mérőt vagy pH-jelző csíkot. Nem alkalmasak talaj pH mérésére.