Calmit_Argar_Logo

Kalcium

A talaj legfontosabb tápanyaga

Kalcium - Minden tápanyag királya

A kalcium a talaj aggregátumok és a morzsalékos talajszerkezetnek a legfontosabb eleme. Össze tudja kötni az agyag- és/vagy humuszrészecskéket, hogy jó talajszerkezetet alakítson ki. A talaj megfelelő kalciumszintje javítja a talaj levegőzését, a víz beszivárgását, a vízmegtartó képességet és a humuszképződést. A kalcium felelős a jó művelési állapotért, amely elősegíti a gyökérfejlődést és a csíranövények gyors kelését, valamint fokozza az aerob mikroorganizmusok aktivitását.

A kalcium a felelős vezér elem a N, P, K növények által történő felvételében. Ezen kívül a kalcium a sejtfalak és számos enzim kulcsfontosságú szerkezeti eleme is.

Megfelelő kalcium szint nélkül a talajok nem képesek magas hozamokat és nyereséget létrehozni!

Pfad 1191@2x

Hogyan adjunk kalciumot a talajhoz?

A kalcium nagyon könnyen kimosódik a felső talajrétegből. Ez az oka annak, hogy oly sok helyen a talajréteg felső része szegény kalciumban, rossz a talajszerkezet, gyenge a vízmegtartó képesség, alacsony tápanyag-felvehetőség stb.

Fontos, hogy rendszeresen kalciumot adjunk a talajhoz. A kalcium talajba juttatásának legolcsóbb és legjobb módja a talaj 2-3 évente történő meszezése. Ezt hívják fenntartó meszezésnek és ez az egyik kulcstényező a magas és stabil hozamokhoz és a jövedelmező gazdálkodáshoz. 

Ahhoz, hogy megtudja, mennyi kalciumot kell mész formájában alkalmaznia, használja fenntartó meszezési kalkulátorunkat, vagy kérdezze meg szakértőnket. Ne feledje, hogy minden mésztermék tartalmaz kalciumot, de eltérő koncentrációban és eltérő hozzáférhetőségben. Kérdezze szakértőinket, hogy mely mésztermékek a legjobbak az Ön talajához és milyen fenntartó meszezési intézkedésekkel jár!

Mi van akkor, ha soha nem használtam meszező terméket és a talaj kalciumszintje nagyon alacsony?

Ha a talaj kalciumtartalma nagyon alacsony, akkor azt nagyobb mennyiségű mésztermékkel kell feltölteni.

Ez a javító meszezés és csak egyszer kell elvégezni. Annak megállapításához, hogy sok kalciumra van szükség, és hogy melyik mésztermék a legjobb az Ön talajához, javasoljuk egy átfogó talajelemzést elvégzését CEC méréssel. Szakértőink örömmel segítenek Önnek ebben!