Mészkőlisztek

Talajmeszezés

Mik a mészkőliszt termékek?

A mészkőpor termékek finoman őrölt mészkő vagy dolomit kőzetből készülnek.

 A porképződés megelőzésére és a precíz kijuttatáshoz a mészkőliszt 10%-ban nedvesíthető vízzel.

100%-ban alkalmas biogazdálkodásban

Nagyon könnyű kiszórni

Hogyan használjuk a nedvesített mészkőlisztből készült termékeket?

1. Az 50%-os kalcium-karbonátot billenőplatós kamionnal szállítjuk ki, közvetlenül a szántóföldre vagy telephelyre. További tárolással kapcsolatos információkért görgessen lejjebb.

2. Töltse fel homlokrakodóval, vagy rakodógéppel a nedvesített 50%-os kalcium-karbonátot az univerzális, röpítőtárcsás trágyaszóróba, vagy speciális mészszóróba.

3. Szórja ki a nedvesített 50%-os kalcium-karbonátot (CaCO3) a szántóföldre vagy gyepre. 

Mennyi nedvesített mészkőliszt terméket használjak?

A talaj termőképessége rendben van, így fenntartó meszezést szeretne végezni?

A fenntartó meszezéshez szükséges mészkőliszt mennyiségének kiszámításához használja fenntartó meszezés kalkulátorunkat, vagy kérdezze meg szakértőinket. A karbantartó meszezésre vonatkozó általános ajánlást a mésztermék menüben találja.

Minden évben ki kell szórnom az ajánlott mennyiséget?

Nem. Biztosan az lenne a legjobb, ha minden évben nedvesített mészkőlisztet szórna ki talajaira, de a vetésforgó, a munkafolyamatok stb. gyakran nem teszik lehetővé az éves kijuttatást. 

Az ajánlott éves mennyiség több évre összeadható, majd egyben kiszórható. Javasoljuk, hogy a szórási intervallumot legfeljebb 3 évre hosszabbítsák meg. 

Például a kalkulált fenntartó meszezés 1000 kg/ha/év, a szórás 3 évenként 3000 kg/ha nyáron az őszi búza betakarítása után. 

A talaj termőképességét szeretné növelni?

Ha van már talajvizsgálati eredménye:

Remek, küldje el nekünk az eredményeket, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal és mi kiszámoljuk Önnek a szükséges mész és egyéb műtrágya mennyiséget. Mindezt ingyenesen!

Ha nincs még talajvizsgálati eredménye:


Komoly meszezési javaslat a talaj termőképességének javítására talajvizsgálat nélkül nem lehetséges. Javasoljuk, hogy végezze el valamelyik talajvizsgálatunkat. Ha más típusú talajelemzést részesít előnyben – gond nélkül elküldheti nekünk az eredményeket, amint megvan. Vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal és kiszámoljuk Önnek a szükséges mész- és egyéb műtrágya mennyiséget. Mindez ingyenes! Ha már nincs ideje talajelemzésre, javasoljuk, hogy használja a fenti hozzávetőleges ajánlásokat, vagy használja fenntartó meszezési kalkulátorunkat és végezze el valamelyik talajelemzésünket, amikor van rá ideje.

Mi a legjobb kijuttatási idő?

A nedvesített mészkőliszt termékek egész évben kijuttathatóak, viszont vannak időszakok, amiket kifejezetten ajánlunk szóráshoz.

Hogyan tároljuk a nedvesített mészkőliszt termékeket?

A nedvesített mészkőlisztet billenőplatós kocsival szállítjuk közvetlenül a felhasználási helyre vagy valamilyen tárolóhelyre. Szabadtéren a szántóföldön több hétig/hónapig is eltartható. A tároláshoz nem szabad mélyedésben elhelyezni, különben a víz összegyűlik a mész alatt. Az esővíznek el kell folynia. Az eső után képződő vékony kéreg homlokrakodóval könnyen feltörhető és nem jelent gondot a szórásnál. Ha több hetes/hónapos tárolási időt tervezünk, a terméket le kell takarni, vagy száraz helyen kell tárolni.

Be kell dolgozni a nedvesített mészkőlisztet a talajba?

A nedvesített mészkőlisztből készült termékeket nem feltétlenül kell beledolgozni. A talaj felszínén maradhat, hogy esővízzel a talajba mosódjon. A gyorsabb hatás érdekében a nedvesített mészkőlisztet célszerű homogénen a felső talajrétegben legfeljebb 30 cm mélységig bekeverni, pl. kultivátorral, boronával, stb. A nedvesített mészkőlisztből készült termékeket nem szabad alá szántani. Ez nagyon fontos!

Problémát jelent-e az érintkezés más műtrágyákkal, például hígtrágyával vagy magas N-tartalmú műtrágyákkal?

Nem. A nedvesített mészkőliszt termékek hígtrágyával, trágyával, magas nitrogéntartalmú műtrágyákkal vagy bármilyen más műtrágyával való közvetlen érintkezése nem jelent problémát. Közvetlenül egymás előtt vagy után teríthetők, és együtt bedolgozhatók. Egyes gazdálkodók még a trágyát vagy a komposztot is összekeverik a nedvesített mészkőlisztből készült termékekkel, és együtt szórják szét. Ez egyébként nagyon jó kombináció.

El lehet túlozni a nedvesített mészkőliszt használatát?

Nem. A nedvesített mészkőliszt termékek karbonátként a talaj pH-ját (KCl) kb. 6,8-7,0-ra emelik, tehát az optimális pH-értékre. A pH(KCl) érték nem lépi túl ezt az értéket, mert nem marad sav a maradék megnedvesített mészkőliszt termék feloldásához. A talaj most a karbonát puffer tartományba tartozik – ez a talajok számára optimális pufferelési tartomány. Ha a talajban nedvesített mészkőlisztből készült termék marad, akkor nem kell új fenntartó meszezést végezni, ez tehát megtakarítható költség lesz. Javasoljuk, hogy kétévente talajelemzéssel ellenőrizze, hogy van-e még mészkőliszt a talajban. Ha nem, akkor új fenntartó meszezést kell végezni.