Calmit_Argar_Logo

Növények vízellátása

Apró talajaggregátumok szükségesek

Hogyan javítsuk a növények vízellátását?

A jó állapotú (pH, kalcium, talajélet stb.) talajok úgy néznek ki, mint egy szivacs, sok nagy és közepes méretű pórussal. Ezeken a pórusokon keresztül a víz beszivároghat a talajba, és száraz időszakokra jól tárolódik.

A probléma az, hogy nem minden talaj ilyen jó állapotú. Ha rossz a talaj szerkezete, az nem képes a növények számára vizet tárolni, majd később vizet szolgáltatni, tehát gyenge az ilyen talajokon a növények vízellátása.

Aszály hatásainak csökkentése meszezéssel?

Igen, ez lehetséges! Kattintson ide és tudjon meg többet!

Pfad 1191@2x

Hogyan javítható a talaj szerkezete a növények vízellátásának javítása érdekében?

A cél az, hogy kerek formájú talaj aggregátumokat kapjunk – mert a kerek formájú aggregátumok több pórust képeznek a víz tárolására. Amint az alábbi képen is látható, egy kerek aggregátumos talaj sokkal több vizet képes tárolni, mint a lemezes részecskéket tartalmazó talaj (bal oldali kép).

A kérdés az, hogyan lehet ilyen kerek talaj aggregátumokat kialakítani?

A talajoknak megfelelő kalcium és magnézium szinttel kell, hogy rendelkezzenek.

A kalcium és a magnézium összeragasztja a nagyon kis talajrészecskéket és kis, kerek alakú aggregátumokat képez velük. Ezek az aggregátumok a talajélet kiindulópontjai. Ezekkel az aggregátumokkal a növényi gyökerek nagyobb, kerek formájú talajszemcséket képeznek.

A jó talajszerkezethez és a növények vízellátásához 3 dologra van szükség:

  1. Elegendő kalcium és/vagy magnézium tartalom a talajban (akár meszezéssel)
  2. Aktív talajélet (talaj pH, vízellátás, stb.)
  3. Növényi gyökerek (termesztett- és takarónövények)

Ezzel a három intézkedéssel a rossz talajszerkezetű és a növények számára kedvezőtlen vízellátású talajt jó „szivacsos” szerkezetű, a növények számára nagyon jó vízellátású talajjá alakíthatja át.

Szakértőink támogatják Önt ebben a folyamatban.