Calmit_Argar_Logo

Talajsavanyodás

Tönkreteszi a hozamot

Mi a talaj savanyodása?

A talaj savanyodása azt jelenti, hogy folyamatosan H+ savak adódnak a talajhoz. Ha ezeket a H+ savakat nem semlegesítjük, akkor számos probléma lép fel, például alacsony tápanyag-elérhetőség, inaktív talajélet és rossz talajszerkezet.

A talaj savanyodása minden nap megtörténik és ezt meszezéssel kell kompenzálni, hogy a hozam és a haszon magas maradjon!

Hogyan lehet kompenzálni a talaj savanyodását?

A tartós természetes és mesterséges talajsavanyodás semlegesítését fenntartó meszezésnek nevezzük, amit 2-3 évente ismételten el kell végezni. A fenntartó meszezésről itt talál további információt.

A talajsavasodás kompenzálásához szükséges éves CaO mennyiséget fenntartó meszezési kalkulátorunkkal lehet kiszámítani.

Természetes talaj savanyodás

1. Csapadék

Az esővíz általában savas, pH értéke 4,0-5,5. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb az éves csapadék, annál több sav kerül a talajba, és annál nagyobb a talaj természetes savasodása.

2. Talajélet aktivitása

Az aktív talajélet szén-dioxidot (CO2) termel, mint az ember légzés közben. Ez a CO2 a talajvízzel szénsavvá (H2CO3) alakul és savanyítja a talajvizet és a talajt. Minél aktívabb a talajélet (működik a tápanyag minerizáció, vagyis az ásványosodás hatására a tápanyagok könnyel elérhetők), annál több sav termelődik és annál nagyobb a talaj természetes savasodása.

3. Gyökér növekedés

Ahogy az ember vagy a talaj, a növények gyökerei is CO-t bocsátanak ki növekedés közben. A hatás ugyanaz, mint a talajéletnél, több gyökérnövekedés több CO2, több szénsav, nagyobb természetes talajsavasodás. A második, a gyökerekhez kapcsolódó savanyító tényező a hüvelyesek N-megkötése. A N-megkötés folyamata a savakat közvetlenül a talajba bocsátja. Ez az oka annak, hogy a hüvelyesek magasabb természetes talajsavasodáshoz vezetnek, mint más növények.

Mesterséges talajsavanyítás

A tartós természetes és mesterséges talajsavanyodás semlegesítését fenntartó meszezésnek nevezzük és ezt 2-3 évente ismételten el kell végezni. A fenntartó meszezésről itt talál további információt.

1. Műtrágyázás

A főként ammóniumtartalmú nitrogén- és kénműtrágyák fokozzák a talaj savanyodását. Ennek oka a talajban végbemenő kémiai átalakulási folyamatok, amelyek savakat termelnek. Például: kb. 48 kg CaO szükséges a 100 kg N által termelt sav semlegesítéséhez CAN (kalcium-ammónium-nitrát) formájában. Ha 100 kg N-t SSA (Kén-Savas-Ammónia) formájában szór ki, 300 kg CaO-ra van szüksége az SSA által termelt savak semlegesítéséhez. A talaj savanyításánál nagyon fontos, hogy milyen műtrágyát használunk, de nem csak az ásványi műtrágya, hanem a szerves trágya is savanyítja a talajt. 1 m³ sertéshígtrágyához 5 kg CaO szükséges a semlegesítéshez. 30 m³/ha/év sertéshígtrágya kiszórásához 150 kg CaO-t szükséges a savak kompenzálásához.

2. Talajművelés

A talajművelés oxigént juttat a talajba és az oxigén kémiai reakciók következtében savak felszabadulását okozza a talajban. Ez savasodási sokkhoz vezethet, ha a talajnak nincs pufferkapacitása a talaj pH-értékének állandó szinten tartására, közvetlenül a művelés után. Minél mélyebben és gyakrabban történik a művelés, annál nagyobb a talaj savasodása. Ez nem jelenti azt, hogy a talajművelés rossz ötlet, de szem előtt kell tartani, hogy minél több a művelés, annál több savat kell kompenzálni.

Összegezve: Az intenzív mezőgazdaság intenzív műveléssel, nagy műtrágya bevitellel, sok csapadékkal és magas terméshozamokkal nagyobb talajsavasodást eredményez, mint az extenzív, alacsony ráfordítású és alacsony hozamú mezőgazdaság. Ez nem azt jelenti, hogy az intenzív mezőgazdaság rossz, hanem magas hozamokat hoz – de figyelembe kell venni, hogy nagyobb fenntartó meszezés szükséges a talaj termékenységének, hozamának és nyereségességének magas szinten tartásához.