Calmit_Argar_Logo

Kationcsere kapacitás

Tápanyagellátás és talajszerkezet

Pfad 1191@2x

Mi a kationcsere kapacitás vagy CEC?

CEC (angolul Cation Exchange Capacity – magyarul Kation Csere Kapacitás) megadja a talaj tápanyag megtartó és tápanyag leadó képességét. 

A CEC alapelve nagyon egyszerű. A pozitív töltésű tápanyagok, mint a kálcium, magnézium, kálium és az ammónium úgy kapcsolódik hozzá a negatív töltésű agyag és humusz felületéhez, mint egy mágneshez. De a sav is hozzákapcsolódhat ezekhez a negatív felületekhez.

A CEC ellentéte az AEC (angolul Anion Exchange Capacity – magyarul Anion Csere Kapacitás). Az alapelv ugyanaz, mint a CEC-nél csak fordítva. A negatív töltésű tápanyagok, mint a nitrát, szulfát, bór hozzákapcsolódnak a talaj pozitív töltésű felületeihez. Mivel a pozitív töltésű felületek nagyon ritkák a talajban, az AEC csak nagyon csekély hatással bír és általában nem mérik, nem tekintik fontosnak a talaj termékenysége és a növények szempontjából. 

Mire használják a CEC mérést?

A CEC szinte minden talaj tulajdonságot befolyásol

A növények tápanyagellátása, a talaj pH és talajszerkezet, a talaj vízmegtartó képessége, a talajélet és talajerózió, a talaj kérgesedése, és a talaj gyökérzóna fenntartási képessége, valamint még sok más, amire a CEC-nek közvetlen hatása van. 

A CEC a kulcstényezője a talaj termőképesség javításának és a magas, stabil hozamnak. Emiatt mérjük mindig talajvizsgálatainkban a CEC-t!

Mit mérnek?

A teljes CEC-t mérjük, ami a teljes negatív töltésű talajfelület nagyságát jelenti. Ezután megmérjük, hogy milyen és mennyi tápelem, sav, és más elem tapad meg a talaj felszínén. A mért értékeket a teljes CEC százalékos arányában fejezzük ki.
Például: 50% kálcium, 20% magnézium, 2% kálium, 1% ammónium és 27% sav. Ezekből az értékekből utána kiszámoljuk az ajánlásunkat a talaj termőképesség javításához. 

Rossz CEC jelei talajmintán

bad CEC@2x

Jó CEC jelei talajmintán

bad CEC@2x