Calmit_Argar_Logo

Égetett Mész

Talajmeszezés

Mi az égetett mésztermék?

Az égetett mésztermék olyan mész- vagy dolomitkő, amelyet kb. 1000°C-ra hevítettek.

Magas semlegesítési értékkel rendelkeznek

Gyors pH-növekedést tesznek lehetővé

Könnyen szórható, gyorsan kijuttatható termék.

Égetett mész tárolása

Az AGROCAL 95 (3-8 mm frakcióban) nagyon intenzíven reagál vízzel. Ez az oka annak, hogy gyors és nagyon jó a hatása. Ha az AGROCAL 95 vízzel érintkezik a tárolóban, azonnal nagyon felhevül (akár >200°C-ra is) és háromszoros térfogatú lesz.

Nagyon fontos, hogy az égetett mésztermékeket száraz helyen tároljuk, amennyiben ömlesztve, vagy nem szigetelt big bag-ben vásároltuk meg!

Az AGROCAL 95 és a levegő nedvességével való reakciója miatt az égetett mész idővel hajlamos porosodni. Ezért az égetett mésztermékeket legfeljebb 6 hónapig javasolt tárolni.

Hogyan használjunk az AGROCAL 95-öt?

Az AGROCAL 95 (3-8 mm frakcióban) minden szokásos műtrágyaszóróval kiszórható 24 m-ig vagy annál nagyobb munkaszélességig. Az égetett meszet napokon vagy 1-2 héten belül a talaj felső 1-10 cm-es rétegébe kell bedolgozni. A kiszórás és a bedolgozás között nem lehet nagy mennyiségű csapadék, vagy öntözés.

Munkagépek tisztítása

Az AGROCAL 95 nem korrozív, mint a többi műtrágya. Ennek ellenére javasolt a gép tisztítása az égetett mész kiszórása után.

  1. Fújjuk le levegővel a traktorról és a műtrágyaszóróról az AGROCAL 95-öt.

  2. Bő vízzel mossuk le a gépeket.  Minél több vízzel, annál jobb.

  3. Ezt követően valamilyen ecet tartalmú géptisztító vagy háztartási szert a mosóvízhez adagolva mossuk le a gépeket.
  4. Mosás után várjunk 5-10 percet.
  5. Tiszta vízzel mossuk le a gépet.

Biztonság az égetett mész 95 kiszórása alatt

  1. Az égetett mésztermék erősen lúgos. Nem kerülhet szembe vagy tüdőbe!
  2. Szemvédőt és maszkot folyamatosan viselni kell!
  3. Az égett mészterméket folyamatosan távol kell tartani a víztől!

Granulált mészkőpor vs. AGROCAL 95 (3-8 mm) égetett mésztermék

Granulált mészkőpor 50% CaO érték
A videón egy vörös, savas vizes oldatot (piros szín=savas, alacsony pH-jú, kék szín=lúgos, magas pH-jú) láthatunk, granulált mészkőporral reagálva. A keletkező hab a CO2 kibocsátásának köszönhető. Az oldat színe végig vörös marad. Ez azt jelenti, hogy a granulált mészkőpor nem növeli a pH-értéket. A savak semlegesítése tehát nem történik meg.

AGROCAL 95 (3-8 mm frakcióban) 95% CaO-értékkel

A második videóban az AGROCAL 95 reakciója az oldattal (térfogatnövekedés, hőmérsékletnövekedés) és az összes sav azonnali semlegesítése látható, a szín vörösről kékre változásával. Nem számít, mennyi savas oldatot adunk még hozzá, minden savat azonnal semlegesít az AGROCAL 95.

Miért növeli az AGROCAL 95 gyorsabban a talaj pH-értékét, mint a többi mésztermék?

A talaj pH-értéke a sikeres mezőgazdaság egyik kulcstényezője. Az AGROCAL 95 nagyon gyorsan növeli a talaj pH-értékét és nagyon sok talajsavat képes semlegesíteni (a legmagasabb elérhető CaO-érték miatt).

A kiszórás után néhány napig tart, amíg az AGROCAL 95 semlegesíti a talaj savait és megemeli a pH-értéket. Azonnal javul a növények N, P, K, Mg és más tápanyag elérhetősége. A granulált mészkőporhoz vagy mészkőporos termékekhez képest a javulás sokkal gyorsabb és már az égetett mész kijuttatásának évében is profitálhat az AGROCAL 95-ből. 

Az AGROCAL 95 károsíthatja a csíranövényt?

Nem, az AGROCAL 95 nem károsítja a csírázó növényeket. Közvetlenül vetés előtt kiszórható. A bedolgozást maga a vetőgép is elvégezheti.

Az AGROCAL 95 károsítja a talajéletet?

Nem, az AGROCAL 95 égetett mész nem károsítja a talaj életét. A Bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományi Egyetem három éves (2013-2015) tanulmánya az égetett mész talajéletre gyakorolt hatásáról arra a következtetésre jutott, hogy az égetett mésznek nincs hosszú távú negatív hatása a talajéletre. A 6,5-nél kisebb pH-jú (Kcl) talajokon a talaj élőlényeinek biomassza tömege erősen megnövekszik az égetett mésszel történő meszezés hatására. Ezért kijelenthető, hogy az AGROCAL 95 égetett mész kifejezetten pozitív hatással van a talaj életére. 

Itt találja meg a linket az említett tanulmányhoz.

Az égetett mész emelheti-e túl magasra a pH értéket és blokkolhatja-e a nyomelemeket?

Nem, az ajánlott mennyiségű égetett mész használatakor nem blokkolja a tápanyagokat. A talajoknak van egy bizonyos pufferkapacitása. Ez azt jelenti, hogy a talaj pH-ja égetett mésszel gyorsan és hatékonyan növelhető, de a pH(KCl) 7,0-nál nem megy sokkal magasabbra, mert a karbonátos talajpuffer aktívvá válik. A talaj puffer kapacitásáról itt talál további információt. pH(KCl) 6,5 és 7,3 között minden makro tápanyag (N, P, K) nagyon jól elérhető,  de a mikroelemek is, mint a mangán, bór, cink stb. A tápanyagok elérhetőségéről és pH-értékéről itt talál további információkat. Korábban a gazdálkodók időnként nagyon nagy mennyiségű égetett meszet vagy az acélgyártásból származó égetett meszet használtak, akár 10-20 t/ha mennyiséget is felhasználtak egyszerre. Ekkor előfordulhat, hogy a pH-érték magasra emelkedhet, és egyes mikroelemek gátlódnak. Főleg könnyű homokos talajokon.