Calmit_Argar_Logo

Tápanyag Elérhetőség

Termékeny Talajok

Miért fontos a talaj pH-ja a tápanyagok elérhetőségéhez?

A növények csak vízben oldódó formában vesznek fel tápanyagot. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagoknak a talajvízben kell feloldódniuk ahhoz, hogy a növény képes legyen azokat elérni és felvenni.

A tápanyagoldódás folyamatát és a tápanyag hozzáférhetőségét a talaj pH-értéke határozza meg.

Így a talaj pH-értéke szabályozza, hogy a növény minden tápanyaghoz hozzáférjen.

Ahhoz, hogy minden tápanyag rendelkezésre álljon, a talaj pH-jának (CaCl) 6,5-7,0 közötti, ideális tartományban kell lennie.

Fő tápanyagok

A fő tápanyagok, a nitrogén, a foszfor és a kálium (NPK) a legjobban 6,5-7,0 ph(CaCl) mellett érhetők el. Különösen a foszfor reagál nagyon gyorsan a pH-változásokra.

Egy németországi szántóföldi kísérlet azt mutatja, hogy az 5,7 pH-jú (CaCl) talajokon a foszfor elérhetősége nagyon alacsony.
A pH(CaCl) 6,5-re emelése majdnem megkétszerezte a foszfor elérhetőségét – köszönhetően az elvégzett meszezésnek!

Nincs szükség további P-műtrágyára, csak a megfelelő mészkészítmény használatára.

Másodlagos tápanyagok

A másodlagos tápanyagok, a kén, a kalcium és a magnézium szintén 6,5 – 7,0 közötti ph(CaCl) mellett érhetők el a legjobban. Különösen a magnéziumnak van szüksége a 6,5 és 7,0 közötti pH (CaCl) értékre.

Mikroelemek:

A talaj pH-ja nem annyira fontos a mikroelemeknek, mint a fő- és másodtápanyagok szempontjából. Az összes mikroelem elérhetősége jó 6,5-7,0 pH (CaCl) mellett. A mikroelemek számára a redox potenciál (nedves vagy száraz talaj) fontosabb, mint a talaj pH-ja.

A vas (Fe) és a mangán (Mn) elérhetősége a talaj pH-értékének csökkentésével nő. Ezért úgy tűnik, hogy az alacsonyabb pH-érték jobb a növények vas- és mangánellátásához. A legtöbb talajban nagyon magas vas és mangán mennyisége miatt általában 7,0 pH (CaCl) értékig elegendő Fe és Mn áll rendelkezésre. 7,2-nél magasabb pH(CaCl) értékeknél a vas és a mangán hozzáférhetősége problémás lehet, különösen száraz körülmények között.

A bór (B), a réz (Cu) és a cink (Zn) általában valamivel magasabb pH (CaCl) értékkel érhető el, mint a Fe és a Mn. Bár száraz körülmények között problémás lehet a B, Cu és Zn, valamint 7,2-nél magasabb pH-jú (CaCl) talajon.

A molibdén (Mo) az egyetlen olyan mikroelem, amelynek elérhetősége a talaj pH-jának (CaCl) növekedésével nő. A molibdénnek a mikrobiális nitrogénmegkötésben betöltött fontos szerepe miatt nagyon fontos a pH figyelése, ha hüvelyeseket szeretnénk termeszteni. Ha a talaj pH-ja túl alacsony, a molibdén nem áll rendelkezésre a hüvelyesek számára, és nem lesznek képesek megkötni a nitrogént a levegőből. Ez az oka annak, hogy a hüvelyesek nem fejlődnek jól a 6,5-nél alacsonyabb pH-jú (CaCl) talajon! A hüvelyesek vetése előtt meszezze a talajt, és a hozam magasabb lesz. 

A növény táplálásához az összes tápanyag (fő-, másodlagos és mikroelemek) elérhetősége pH(CaCl) 6,5-7,0 között a legjobb.

Kérdezze szakértőinket arról, hogy miként lehet a talaj pH-ját tökéletes értékre állítani!