Calmit_Argar_Logo

Humusz

Tápanyagraktározás

Miért van szüksége a talajoknak humuszra a magas hozamokhoz?

A humusz szerves anyag, amelyet a talaj élete lebontott és stabilizált. A szántóföldek átlagos humusztartalma 1,5-4 %, a gyepekben 4-10 %.

A humusz néhány fő növényi tápanyag, például a nitrogén, a foszfor és a kén fő forrása. Ha a talaj humusztartalma túl alacsony, az ásványosodás következtében túl kevés tápanyag szabadul fel, és a növények tápanyaghiányban szenvedhetnek, még akkor is, ha ásványi műtrágyával trágyázta a talajt. A hozamok alacsonyak lesznek.

Ha a talaj humusztartalma túl magas, a humusz megkötheti a tápanyagokat és a növények ismét tápanyaghiányban szenvednek és a terméshozam is alacsony. A gyakorlatban a túl alacsony humusztartalom gyakrabban jelent problémát, mint a túl sok humusz.

Hogyan növeljük a humusz tartalmat és a hozamot?

1. Lépés:

Először is a talajunknak szerves anyagra van szüksége. A haszonnövények nagy mennyiségű szerves anyagot termelnek, de ez általában túl kevés a humusztartalom növeléséhez. További szerves anyagokra van szüksége, amit takarónövények (azok gyökerei és levelei), trágya vagy komposzt stb. alkalmazásával támogatni.

2. Lépés:

A talaj élővilága a szerves anyagokat (növényi maradványokat, trágyát stb.) humusszá alakítja. A következő lépés tehát egy jó élőhely kialakítása a talajélet számára annak érdekében, hogy a talajmikrobák végezhessék munkájukat.

A talajéletnek négy dologra van szüksége az optimális működéshez:

 

  1. Élelem (megfelelő szerves anyag bevitelével)
  2. Víz és levegő (talajszerkezet javítása, kálcium, magnézium biztosítása)
  3. Semleges talaj pH (pl meszezés alkalmazásával)
  4. Mérsékelt hőmérséklet (talajszerkezet, talajtakarás)

A jó talajszerkezet kialakításához a talajnak elegendő kalcium- és magnéziumtartalomra van szüksége. Tudjon meg többet talajszerkezet rovatunkban innen.

A semleges talaj pH elengedhetetlen a megfelelő talajélethez. A humuszképző talajmikrobák nem képesek életben maradni savas vagy nagyon lúgos talajban. Tudjon meg többet talajélet rovatunkban innen.

A nyitott, csupasz, takarás nélküli talaj nagyon könnyen felmelegszik. Az ilyen talajokon a 40°C feletti hőmérséklet nagyon gyorsan kialakul, a talaj élete elpusztul. A talajhőmérséklet mérsékelten tartásához jó talajszerkezetre és állandó talajtakarásra van szükség.

A meszezés és talajtakarás kulcstényezők a humusz tartalom növelésében!