Calmit_Argar_Logo

Talajélet

Termékeny talajok

Aktív talajélet

A jótékony talajlakóknak, például a baktériumoknak, gombáknak vagy gilisztáknak speciális élőhelyre van szüksége ahhoz, hogy jól fejlődjenek. Szükségük van táplálékra, meghatározott hőmérsékletre, nedvességre, térre, oxigénre és semleges pH (H2O) értékre.

Miért fontos az aktív talajélet a talaj termékenysége, a magas terméshozam és a magas haszon szempontjából?

Mert a talaj élete mineralizálja (feltárja) a növényi tápanyagokat, mint a nitrogént (N) és a foszfort (P) és így elérhetővé teszi őket a növények számára. A növény a teljes tenyészidőben felvett nitrogénjének mintegy 50%-a a talajban lévő szerves anyagokból származik, nem az ásványi műtrágyából. Ha a talaj élővilága nem tudja ezt a nitrogént mobilizálni, akkor a növények akkor is szenvednek a nitrogéntől, ha ásványi N-műtrágyát szórnak ki.

A foszfor a talajban lévő szerves anyagok mintegy 50-75%-ából származik. A P-hiány oka tavasszal a hideg és nedves talajokon a talajélet inaktivitása, az alacsony hőmérséklet és az oxigénhiány miatti csökkent P-mobilizáció.

Az aktív talajélet követelményei

1. Semleges pH érték

A jótékony és előnyös talajélethez, mint például a baktériumok, gyűrűsférgek vagy jótékony gombák életfeltételeihez, semleges pH(H2O) értékre van szükség 7,0-7,5 között.

Ezen a pH-tartományon belül gyorsan szaporodhatnak, egészséges és robusztus talajközösséget hoznak létre. Alacsonyabb pH-jú (H2O) talajokban a patogén talajélet, mint a Fusarium, Sclerotinia stb. dominál és a növények tápanyaghiányban és növénybetegségekben szenvednek. 

Itt talál információt a talaj pH-értékének javításáról.

zoom-in@2x

2. Tér és oxigén

A rossz talajszerkezetű talajokban a talaj élővilága egyszerűen nem talál elegendő pórust az élethez. Az is valószínű, hogy a mikrobák oxigénhiányban szenvednek, ha a talaj túl nedves.

Itt talál néhány információt a talajszerkezet javításáról.

3. Nedvesség

A talajmikrobák a talajszemcsék körüli vízburokban élnek. Ha a talaj túl gyorsan kiszárad, különösen a baktériumok nem élnek túl sokáig. Ez a probléma olyan talajokon jelentkezik, ahol hosszú ideig nem takarják a talajt kultúr-, vagy takarónövények, vagy rossz a talajszerkezet. Tartsa tehát fedve a talajt és alakítson ki jó talajszerkezetet. A talajszerkezet javításáról itt, a takarónövényekről pedig itt talál információkat.

4. Hőmérséklet

Az optimális talajhőmérséklet a talajélethez 20°C körüli. Ezen a hőmérsékleten a talajbaktériumok enzimjei nagyon gyorsan működnek és a tápanyag mobilizálás is tökéletesen működik. A 20°C körüli hőmérséklet fenntartásához fontos a jó talaj levegőztetés (talajszerkezet, kalcium, magnézium) és a talajtakarás.

5. Táplálék

A talajnak ugyanúgy szüksége van táplálékra, mint az embernek. A talajélet legjobb tápláléka a gyökérváladék és maguk a gyökerek. Ezért a talajélet fejlődése szempontjából előnyös, ha a lehető leghosszabb ideig élő növények vannak a táblán. Például azért van olyan jótékony hatással a repce a talaj termékenységére, mert 11 hónapig növekszik, és ezalatt a hosszú ideig táplálja is a talajt.