Calmit_Argar_Logo

Kálium

Növényi vízgazdálkodás

Kálium a vízszabályozáshoz

A kálium kulcsszerepe a növényben a vízszabályozás. A kalciummal együtt a kálium szabályozza a sztómák nyitását és zárását, hogy megakadályozza a növények kiszáradását. A növények korai és gyors hervadásának elkerülése érdekében száraz időszakban elegendő káliumra van szükség a talajban. A talaj túl magas káliumszintje befolyásolhatja a talaj aggregátumait és rossz talajszerkezethez vezethet.

A magas és stabil terméshozam érdekében fontos a talaj káliumszintjének megfelelő tartományban tartásanem túl sok és nem túl kevés!

Pfad 1191@2x

Hogyan adjunk káliumot a talajhoz?

A kálium talajba juttatásának legolcsóbb módja a káliumban gazdag szerves trágyák, például a biogáz vagy a szarvasmarha hígtrágya. Ha ezek a trágyák nem állnak rendelkezésre, használhat kálium-kloridot. A biogazdálkodók helyette kálium-szulfátot használhatnak. Mindezek a káliumműtrágyák nagyon jól oldódnak, ez azt jelenti, hogy a talajba juttatott kálium mennyisége nem lehet egyszerre túl magas.

Szakértőink segítenek megtalálni a jó és megfizethető módszert talaja káliumszintjének javítására.

Mi van, ha túl magas a kálium szint a talajban?

A káliumot nem lehet nagyon gyorsan eltávolítani a felső talajrétegből – ez több évig tart. A túl magas káliumszint miatti talajszerkezet szétesésének elkerülése érdekében a túl magas káliumszint ellensúlyozására a kalcium- és magnéziumszintet kell emelni. Javasoljuk, hogy végezzen átfogó talajvizsgálatot CEC mérésekkel, hogy megtudja, túl sok kálium van-e a talajban.

Szakértőink örömmel segítenek Önnek ebben!