Calmit_Argar_Logo

Nátrium

A kalcium és magnézium ellenlábasa

A kis mennyiség is túl sok

A nátrium részben helyettesítheti a káliumot a növényben, és hozzájárul a növény vízgazdálkodásához. Általában a talaj nátriumszintje elég magas ahhoz, hogy kielégítse a növény igényeit. Gyakrabban az a probléma, hogy a nátriumszint túl magasra emelkedik a talajban, és súlyos problémákat okoz a talajszerkezetben és a tápanyag-elérhetőségben. Különösen azokban a régiókban, ahol kevesebb, mint 600 mm éves csapadék esik, a nátriumszint emelkedik és problémát jelenthet. 

Ezeket a talajokat szikes talajoknak nevezzük.

Hogyan csökkenthetem a túl magas nátrium szintet a talajban?

A talaj nátriumszintjének csökkentésének egyetlen módja a túlzott nátrium öntözéssel történő kilúgozása. Ehhez rendkívül nagy mennyiségű öntözővízre van szükség nagyon rövid időn belül. A gyakorlatban ez általában nem lehetséges és nem gazdaságos. A vízelvezetés némileg csökkentheti a nátriumszintet, de nem teljes mértékben. A valóságban szinte lehetetlen eltávolítani a nátriumot a termőtalajból.

Mit tehetek, hogy csökkentsem a túl magas nátrium szint negatív hatását?

A túl magas nátriumszint miatti talajszerkezet szétesésének és tápanyag felvehetőségi problémáinak megelőzése érdekében a kalcium-, magnézium- és káliumszintet növelni kell a nátrium ellensúlyozására.

Hogyan tudom növelni kalcium szintet?

A megoldás: meszezéssel. De ebben az esetben égetett mésztermékeket kell használni. A magas nátriumszint 8,0 fölé emeli a talaj pH-ját. A normál mésztrágyák nem oldódnak fel ezen a magas talaj pH-n és nem bocsátanak ki kalciumot a talajba. Ezért van szüksége vízben oldódó mésztermékekre, például égetett mészre, amely nagyon gyorsan felszabadítja a kalciumot és heteken belül megnöveli a talaj kalciumszintjét. Néha szikes talajon ajánlott a gipsz. De a gipsznek nagyon nagy mennyiségű esővízre van szüksége ahhoz, hogy a kalciumot a talajba engedje. Általában évekbe telik, amíg a gipsz kifejti hatását és nagyon nagy mennyiségű gipszre van szükség. Ezért ajánljuk az égetett mésztermékeket szikes talajokra.

Hogy tudok magnéziumot kijuttatni?

A legjobb módszer a magnézium-szulfát és a magnéziumban gazdag mésztermékek együttes használata. A magnézium-szulfát kis mennyiségű magnéziumot ad a talajhoz, de nagyon gyorsan és biztosítja a növény rövid távú magnéziumellátását. A magnéziumban gazdag mészkészítmények növelik a talaj magnéziumtartalmát, és hosszú távon biztosítják a növények magnéziumellátását.

Mit tehetek, hogy csökkentsem a túl magas nátrium szint negatív hatását?

Bármilyen káliumműtrágyát használhat, legyen az szerves vagy szervetlen. Csak arra ügyeljen, hogy ne táplálja túl a talajt káliummal, különösen a jól oldódó káliumtartalmú műtrágyákkal.

Javasoljuk, hogy végezzen átfogó talajvizsgálatot CEC mérésekkel, és kérje szakértőinktől a részletes műtrágyázási ajánlásokat!