Calmit_Argar_Logo

Savak

A túl sok már problémás

Valamennyi sav elég

Sav kifejezés alatt a H+ ionokat értjük.

A pH érték az oldatban vagy talajoldatban levő H+ savak mennyiségét méri. A talaj pH-jával kapcsolatos információkat itt talál.

H+ savak pozitív töltésűek, amivel a talaj felszínéhez tudnak tapadni, mint a kalcium, magnézium, kálium vagy nátrium. Ha a talajfelszínhez tapadt savak száma nagyon megnövekszik, akkor túl sok talajfelületet foglalnak el ezek a H+ savak, és a tápanyagok (Ca, Mg, K, Na) száma gyorsan csökken. Ez számos olyan problémához vezet, mint rossz talaj szerkezet, csökkenő vízmegtartó és vízszolgáltató képesség, csökkent talajélet tevékenység és ami a legfontosabb, erősen csökkent tápanyag elérhetőség, beleértve a N, P és S.

A talajfelszínhez  tapadt túl sok sav csökkenti a hozamokat és a profitot!

Hogyan szabaduljunk meg a savaktól?

El kell távolítani a H+ savakat a talaj felszínéről oly módon, hogy ellenionokat, például kálciumot vagy magnéziumot juttatunk a talajba. A kálcium és magnézium a H+ iont a talajfelszínről a talajoldatba nyomja. A talajoldatban karbonátnak vagy oxidnak jelen kell lennie, hogy semlegesíteni tudja a H+ savat vízzé. Meszező termékek kálciumot (vagy magnéziumot) és karbonátot (vagy oxidot) tartalmaznak. Minden meszező termék képes mindkét lépést végrehajtani – mobilizálni és semlegesíteni a H+ savakat.

Mennyi mészre lehet szükség és melyik meszező termék a legjobb a talajnak?

A kérdés megválaszolásához bővített talajvizsgálatot kell végezni. Szakértőink örömmel segítenek Önnek ebben. Ha nincs ideje bővített talajvizsgálatra, akkor használja szabványos ajánlásainkat, amelyeket a meszező termékek oldalunkon talál.

Az is problémát jelenthet, ha a talajban nincs vagy csak kevés sav van. A legtöbb mikroelemnek szüksége van némi savra, hogy a növény számára elérhető, felvehető legyen.

Mi a teendő, ha túl kevés sav van a talajomban?

Sav hozzáadása a talajhoz sokkal bonyolultabb, mint a semlegesítésük mésszel. Az egyik mód, a savas műtrágyák kizárólagos használata, vagy a talajművelés megváltoztatása. Egyéni megközelítést kell találni. Szakértőink ebben is tudnak segíteni.