Calmit_Argar_Logo

Válassza a megfelelő talajvizsgálati módszert

Talajvizsgálat

Miért fontos, hogy a megfelelő talajvizsgálati módszert válasszuk?

A talajvizsgálat oka a kérdések megválaszolása. A megválaszolni kívánt kérdéstől függően különböző talajvizsgálatot kell alkalmazni.

Néhány példa:

A területeimen a hozamok csökkennek az utóbbi néhány évben. Mit kellene tennem?

Először is végezzen néhány helyszíni mérést közvetlenül a szántóföldön. Talaj pH-mérést a tápanyagfelvehetőség érdekében, talajszerkezet vizuális felmérését, talajszínt oxigénrezisztenciához ásó próba, talajtömörség vizsgálat stb. Ebben szakértőink támogatást tudnak adni. A következő lépés egy széleskörű kémiai talajvizsgálat. Minden talajparamétert meg kell mérni, mert nem tudjuk, melyik a problémás. Nincs értelme csak néhány paramétert megmérni – így némi megtakarítva némi pénzt a teljes talajvizsgálaton – ez nem segít.

A kukoricám sárga csíkos és rosszul fejlődik. Mit kellene tennem?

Ha a földterület egy részén van probléma, akkor a tábla jó és rossz részéből vegyen növénymintát, és hasonlítsa össze a növényanalízist, hogy megtudja, melyik tápanyag hiányos. Ha az egész területen van probléma, gyors talajelemzést kell végeznie, hogy megtudja, nem áll-e rendelkezésre túl kevés nitrogén- vagy kéntartalom a növényeknek.

A növényeim sokkal korábban elhervadnak az A táblán, mint a B táblán. Az A táblát szeretném javítani.

A kérdés megválaszolásához két különböző típusú talajelemzést kell elvégeznie. Először is ki kell derítenie, hogy a talajban vannak-e problémák a talajtömörödéssel, vagy nagyon sekély-e a talaj stb. Ezt az információt csak ásással és helyszíni talajfelméréssel szerezheti meg. Szakértőink ebben tudnak segíteni. A második dolog az, hogy meg kell találnia, hogy van-e elegendő kalcium, magnézium és kálium a talajban. A kalcium és a magnézium fontos a talaj szerkezetéhez és a talaj víztartó képességéhez. A kálium fontos a növény vízgazdálkodásához. A kérdés megválaszolásához kémiai talajvizsgálatra van szükség kationcsere kapacitás (CEC) méréssel.